Shri Hanuman Chalisa Lyrics in English & Hindi

हनुमान चालीसा का इतिहास और महत्व

एक दिन तुलसीदास राम का ध्यान नदी के किनारे एक पेड़ के नीचे कर रहे थे। उसी कस्बे में एक आदमी की मौत हो गई। जब उनका अंतिम संस्कार हो रहा था, तो उनकी पत्नी, जो एक पेड़ के नीचे बैठी हुई थी, ने वन्ननाथुलासीदास को देखा और उनसे संपर्क किया। तुलसीदास उसकी ओर देखते हैं और धीरघसुमंगलिभाव कहते हैं। फिर वह कहती है, “मेरा पति मर चुका है। आप मुझे इस तरह आशीर्वाद दें।” तब तुलसीदास कहते हैं कि भगवान राम मुझे सच बताएंगे। तुलसीदास ने आदमी पर अपने कलश से पानी छिड़का। इसके साथ वह व्यक्ति फिर से रहता है। इससे हर कोई अचंभित हो जाएगा।

यह मामला आखिरकार वाराणसी शहर के राजा अकबर बादुश के ध्यान में लाया गया, जिन्होंने तुलसीदास को अदालत में बुलाया। तुलसीदास फिर से अपने द्वारा किए गए गौरव को प्रदर्शित करेंगे। जिस पर तुलसीदास कहते हैं कि उनकी सारी महिमा उस राम की कृपा है। इससे राजा नाराज हो गए और उन्होंने राजकुमारों को तुलसीदास को कोड़े मारने का आदेश दिया। यह देखते हुए, हनुमान बंदरों की भीड़ के साथ रॉयल्स पर हमला करते हैं। यह महसूस करते हुए, तुलसीदास हनुमान की प्रशंसा में एक भजन गाते हैं। वह भजन हनुमान चालीसा है। अंजनेया ने तुलसीदास के भजन की प्रशंसा की और कहा कि वह उन लोगों के साथ आए जिन्होंने इस भजन का पाठ किया और उनकी कठिनाइयों को कम किया।

दोहा :
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।
बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।
चौपाई :
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर। जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।

रामदूत अतुलित बल धामा। अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महाबीर बिक्रम बजरंगी। कुमति निवार सुमति के संगी।।
कंचन बरन बिराज सुबेसा। कानन कुंडल कुंचित केसा।।
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै। कांधे मूंज जनेऊ साजै।
संकर सुवन केसरीनंदन। तेज प्रताप महा जग बन्दन।।
विद्यावान गुनी अति चातुर। राम काज करिबे को आतुर।।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया। राम लखन सीता मन बसिया।।
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा। बिकट रूप धरि लंक जरावा।।
भीम रूप धरि असुर संहारे। रामचंद्र के काज संवारे।।
लाय सजीवन लखन जियाये। श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।।
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई। तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं। अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा। नारद सारद सहित अहीसा।।
जम कुबेर दिगपाल जहां ते। कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा। राम मिलाय राज पद दीन्हा।।
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना। लंकेस्वर भए सब जग जाना।।
जुग सहस्र जोजन पर भानू। लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं। जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।
दुर्गम काज जगत के जेते। सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।
राम दुआरे तुम रखवारे। होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।
सब सुख लहै तुम्हारी सरना। तुम रक्षक काहू को डर ना।।
आपन तेज सम्हारो आपै। तीनों लोक हांक तें कांपै।।
भूत पिसाच निकट नहिं आवै। महाबीर जब नाम सुनावै।।
नासै रोग हरै सब पीरा। जपत निरंतर हनुमत बीरा।।
संकट तें हनुमान छुड़ावै। मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।
सब पर राम तपस्वी राजा। तिन के काज सकल तुम साजा।
और मनोरथ जो कोई लावै। सोइ अमित जीवन फल पावै।।
चारों जुग परताप तुम्हारा। है परसिद्ध जगत उजियारा।।
साधु-संत के तुम रखवारे। असुर निकंदन राम दुलारे।।
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता। अस बर दीन जानकी माता।।
राम रसायन तुम्हरे पासा। सदा रहो रघुपति के दासा।।
तुम्हरे भजन राम को पावै। जनम-जनम के दुख बिसरावै।।
अन्तकाल रघुबर पुर जाई। जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।
और देवता चित्त न धरई। हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।
संकट कटै मिटै सब पीरा। जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
जै जै जै हनुमान गोसाईं। कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।
जो सत बार पाठ कर कोई। छूटहि बंदि महा सुख होई।।
जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा। होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
तुलसीदास सदा हरि चेरा। कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।
दोहा :
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।


History and Importance of Hanuman Chalisa

One day Tulsidas was meditating on Rama under a tree on the bank of the river. A man died in the same town. While his funeral was going on, his wife, who was sitting under a tree, noticed Vunnathulasidas and approached him. Tulsidas looks at her and says Dhirghasumangalibhava. Then she says, “My husband is dead. You bless me like this.” Then Tulsidas says that Lord Rama will tell me the truth. Tulsidas sprinkles water from his urn on the man. With that the person lives again. Everyone will be amazed by this.

The matter was finally brought to the notice of Akbar Badusha, the king of the city of Varanasi, who summoned Tulsidas to court. Tulsidas will again display the glories he has done. To which Tulsidas says that all his glories in it are all the grace of that Rama. This angered the king and he ordered the princes to whip Tulsidas. Observing this, Hanuman attacks the royals with hordes of monkeys. Realizing this, Tulsidas sings a hymn in praise of Hanuman. That hymn is Hanuman Chalisa. Anjaneya praised the hymn of Tulsidas and said that he would accompany those who recited this hymn and alleviate their hardships.

Hanuman Chalisa Lyrics in English

Doha
Shri Guru Charan Saroj raj Nija manu Mukura sudhari
Baranau Raghuvar Bimal Jasu Jo Dayaku Phala Chari
Budheeheen Tanu Jannike Sumiro Pavan Kumara
Bal Buddhi Vidya Dehoo Mohee Harahu Kalesh Vikaar
Chaupaii
Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar
Ram doot atulit bal dhama
Anjani putra Pavan sut nama
Mahabir vikram Bajrangi
Kumati nivar sumati Ke sangi
Kanchan varan viraj subesa
Kanan Kundal Kunchit Kesha
Hath Vajra Aur Dhwaja Viraje
Kaandhe moonj janeu saaje
Sankar suvan kesri Nandan
Tej prataap maha jag vandan
Vidyavaan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aatur
Prabhu charitra sunibe ko rasiya
Ram Lakhan Sita man Basiya
Sukshma roop dhari Siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jalava
Bhim roop dhari asur sanhare
Ramachandra ke kaj sanvare
Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye
Shri Raghuvir Harashi ur laye
Raghupati Kinhi bahut badai
Tum mama priya Bharat-hi-sam bhai
Sahas badan tumharo yash gaave
As kahi Shripati kanth lagaave
Sankadhik Brahmaadi Muneesa
Narad Sarad sahit Aheesa
Yam Kuber Dikpaal Jahan te
Kavi kovid kahi sake kahan te
Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha
Tumhro mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar Bhaye Sab jag jana
Yug sahasra yojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu
Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee
Durgam kaj jagat ke jete
Sugam anugraha tumhre tete
Ram duwaare tum rakhvare
Hot na agya binu paisare
Sab sukh lahai tumhari sarna
Tum rakshak kahu ko darna
Aapan tej samharo aapai
Teenon lok hank te kanpai
Bhoot pisaach Nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunavai
Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumat beera
Sankat se Hanuman chhudavai
Man Kram Vachan dhyan jo lavai
Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja
Aur manorath jo koi lavai
Soi amit jeevan phal pavai
Charon jug partap tumhara
Hai parsiddh jagat ujiyara
Sadhu Sant ke tum Rakhware
Asur nikandan Ram dulare
Ashta siddhi nav nidhi ke data
As var deen Janki mata
Ram rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasa
Tumhare bhajan Ram ko pavai
Janam janam ke dukh bisraavai
Antkaal Raghuvar pur jayee
Jahan janam Hari Bhakt Kahayee
Aur Devta Chitt na dharahin
Hanumat sei sarv sukh karahin
Sankat kate mite sab peera
Jo sumirai Hanumat Balbeera
Jai Jai Jai Hanuman Gosain
Kripa Karahun Gurudev ki nayin
Jo shat bar path kare koi
Chhutahin bandi maha sukh hoi
Jo yeh padhe Hanuman Chalisa
Hoye siddhi saakhi Gaureesa
Tulsidas sada hari chera
Keejai Nath Hriday mahn dera
——————

Download Hanuman Chalisa Hindi MP3/PDF

By clicking below you can Free Download Hanuman Chalisa in Telugu PDF format or also can Print it.

Free Download Hanuman Chalisa Lyrics in English PDF

Free Download Hanuman Chalisa PDF in Telugu

Free Download Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi PDF

——————

hanuman chalisa,
hanuman chalisa with lyrics,
hanuman chalisa in english,
hanuman chalisa english,
hanuman chalisa lyrics,
hanuman chalisa telugu pdf,
hanuman chalisa pdf telugu,
hanuman chalisa in telugu,
hanuman chalisa telugu,
hanuman chalisa hindi,
hanuman chalisa in hindi,
hanuman chalisa with english lyrics,
hanuman chalisa lyrics in english,
hanuman chalisa pdf english,
hanuman chalisa pdf,
hanuman chalisa fast,
hanuman chalisa lyrics in english pdf,
hanuman chalisa lyrics in hindi,
hanuman chalisa written,
hanuman chalisa lyrics in telugu,
hanuman chalisa gujarati,
hanuman chalisa by ms,
hanuman chalisa on youtube,
hanuman chalisa youtube,
hanuman chalisa ms,
hanuman chalisa in hindi pdf,
hanuman chalisa hindi pdf,
hanuman chalisa pdf hindi,
hanuman chalisa lyrics in hindi pdf,
hanuman chalisa meaning,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top